Powered By Blogger

Wednesday, June 8, 2011

Karipap Sardin





Bahan - bahan :

425gm - sardin (tanpa kuah)
2 sudu besar - mayonis
10 keping  -roti
1 biji  -bawang besar (dicincang)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
1 biji - telur (dikacau)

Cara - cara:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang sehingga layu dan berbau wangi.
2. Masukkan sardin, hancurkan dan gaul bersama dengan bawang.
3. Masukkan mayonis dan garam dan gula secukup rasa. Kacau hingga sebati.
4. Canaikan roti menggunakan penggiling sehingga nipis dan buang penjuru kulitnya. Sapukan telur di setiap
    bahagian roti.
5. Isikan inti sardin dan gulung roti tersebut sehingga habis agar semua inti padat. Tekankan hujung roti
    dengan garpu supaya ia tidak terbuka ketika menggoreng.
6. Panaskan minyak. Masukkan kepingan roti dan goreng sehingga kuning. Hidangkan panas - panas.


No comments:

Post a Comment